מידי פעם אני רואה שאלות בפורומים ולעיתים רחוקות גם שואלים אותי באופן אישי: איך מרימים שרת ביתי?
התשובה היא, כמובן, שזה תלוי: תלוי מה הדרישות מהשרת הביתי. כמו שלכל אחד יש תוכנות אחרות במחשב, כמו שלכל אחד יש טפט שונה ברקע שולחן העבודה, כך גם תלוי למה אתם צריכים שרת ביתי.
התשובה (הפשוטה) שלי לשאלה האם מישהו צריך שרת ביתי היא באופן גורף לא. לאף אחד (כולל אותי) אין באמת צורך בשרת ביתי, אבל שרת ביתי יכול לשמש לשדרוג הרשת הביתית. למעשה, כמעט לכל בעיה ניתן למצוא פתרון "ענני", ולרוב גם חינמי. הבעיות שאין להם פתרון פשוט, הן לרוב בעיות איזוטריות או לא משמעותיות.
שרת ביתי יכול לשמש למגוון שירותים שונים, שהטריוויאלי שבהם הוא שרת ווב עם אתר אינטרנט שיושב על המחשב בבית. אבל הוא יכול לשמש לעוד המון דברים אחרים: שרת שיתוף אינטרנט ביתי ("ראוטר למתקדמים"), שרת שיתוף קבצים ביתי, שרת גיבוי אוטומטי, שרת בסיס נתונים, שרת הדפסה, שרת לאתר אינטרא-נט, שרת דוא"ל, שרת שמות מתחם (DNS), שרת למטרות פיתוח, שרת לוגים, שרת לשליפת מידע מהרשת באופן אוטומטי, שרת לשליטה על תאורת הבית (אפשר גם להמשיך בקו הזה וליצור "בית חכם"), שרת לשיבוש האינטרנט הביתי*, שרת התחברות מרחוק, שרת משחקים עם חברים, שרת מוסיקה, שרת פרוקסי, שרת גישה חופשית לרשת להתחברות ממקום עבודה עם הגבלות אינטרנט, שרת קשר חברתי – SIP, VOIP, XMPP, ועוד. ההגבלה היחידה על כמות האפשרויות היא רק דמיונו של המשתמש.
אחד הדברים שכל אחד שרוצה להרים שרת ביתי צריך לשאול את עצמו זה האם הוא יודע מה הוא רוצה לעשות עם השרת. אם התשובה לא ברורה, ואין פה איזשהי מטרה לימודית – עזבו, שרת ביתי זה לא בשבילכם. אם בכל זאת החלטתם להרים שרת – המדריך הבא יכול לעזור לכם.