להציל את הכדור

הכדור אצל גרשון, הוא מעביר לבנאדו. בנאדו נוהג במהירות מופרזת ומעביר את הכדור לתמוז, הוא בועט אותו ו…

הפסקת חשמל.

מי הציל את הכדור ביום חמישי בערב, שעת כדור הארץ?

גם אני כיביתי את האור ביום חמישי בשעה 20:00, אבל להבדיל מכמה אנשים, פשוט יצאתי מהמשרד בעבודה והלכתי הביתה. עם כמה שאני רואה את עצמי "ירוק", הקטע של "שעת כדור הארץ" זו שטות מוחלטת.

שלא תבינו לא נכון: בחנות הדיו צוחקים עלי כי אני קונה דיו תמיד לפני תקופת בחינות, ורק כי הדיו הקודם התייבש לי במדפסת. אם היה צד שלישי לדפים, הייתי מדפיס גם עליו. אני בין הבודדים שמגיעים לסופר עם השק הירוק.

אבל לכדור הארץ אין שום בעיה, ואנחנו לא צריכים לנסות להציל אותו. אנחנו חושבים שאנחנו סופרמנים ששומרים על הכדור היקר? הכדור הזה היה פה מיליארדי שנים לפנינו והוא ישאר להסתובב סביב השמש עוד מיליארדי שנים אחרי שנכחיד את עצמינו. הבעיה היא לא של הכדור הכחול היפה שעליו אנחנו (לבינתים עדיין) חיים, אלא של החיים עליו – שלנו. אנחנו אחראים לנזק העצום שמתחולל סביבנו, שהאשמה העיקרית בו היא לא אחרת מאשר אותה התרבות שמובילה את המהפכה הירוקה בגרוש: תרבות הצריכה.

המשוואה די פשוטה: צריכת יתר = ניצול משאבים. הבעיה טמונה בעובדה שאנחנו צורכים את עצמינו לדעת. קונים מה שלא תמיד צריך, לא חושבים על מה מזיק לסביבה (או לעצמינו) אלא רק מה יותר זול. אין צורך להכביר מילים, אבל הבעיה היא לא בצריכת אנרגיה, אלא בייצור שלו. מעניין שעד היום, אף מיליארדר משועמם עוד לא רישת את אפריקה בלוחות סולאריים (טוב גם לכלכלה האפריקאית), עוד לא בנה סכרים ענקיים באוקיאנוסים ע"מ לנצל את כוחות הגאות והשפל, עוד לא הקים עשרות אלפי טורבינות רוח – ואלו הפתרונות הפשוטים יחסית. אנרגיה יש לנו בשפע מהטבע, רק צריך לנצל אותה נכון ולא לשרוף דינוזאורים.

הבעיה שלנו היא לא (רק) צריכת האנרגיה, אלא צריכת החומר. ניצול חומרים מהטבע והפיכתם בתהליך כלכלי-חברתי-צרכני לזבל שאינו מתכלה ואינו ניתן למיחזור (אפילו אם רק בגלל עלויות גבוהות), הוא הגורם שימיט עלינו את האסון האקולוגי הבא. ואנחנו חברה שקונה את עצמה לדעת רק כי הכל ב-9.99, ללא כל התחשבות בעלות האקולוגית של המוצרים. מי שרוצה להיות ירוק אמיתי, צריך פשוט לצרוך פחות. לקנות פחות זו האטת הכלכלה, אבל גם האטת החורבן. כשהכל נגיש וזול, ורוב המוצרים הם גזירת כליה למשאבי הטבע, זו בעיה. לשקית מתייחסים כאילו היא עולה אגורה ואפשר להשתמש בה ולזרוק, אבל המציאות היא פצצה מתקתקת בכל מה שנוגע לנפח ורעילות הפסולת המיוצרת ע"י החברה המערבית לאחר המהפכה התעשייתית. ואם המהפכה הזו הייתה מתרחשת לפני 500 שנה, איזה עולם היינו מקבלים? מלא רעלים וזבל. תחשבו לרגע שזה העולם שתתנו לילדיכם. נורא?! מאוד.

אז כיביתם את האור לשעה והרגשתם שהנה – ממש כאן ועכשיו – אתם מצילים במו ידיכם את הכדור מהשמדה טוטאלית? תשכחו מזה: שעה אחת בשנה זה 0.01% מהזמן, וכמות החשמל שנחסכה בטלה בשישים יחסית לכמות החשמל המופקת מידי יום. כל הסיפור של שעת כדור הארץ הוא לא יותר מצפירת ארגעה למצפון של אלו שגורמים את הנזקים הכי גדולים. וצפירת הארגעה הזו באה מהכיוון הצפוי – תאגידי "רק תמשיכו לצרוך" בע"מ. הם אלו שמייצרים לכם את השקים הירוקים כדי להרגיע אתכם אבל לא בשביל שבאמת תשתמשו בהם, הם אלו שמבקשים לשלוח לכם את החשבוניות באימייל כדי להציל את הכדור אבל בעצם בשביל לחסוך מעצמם את תקציב הבולים, הם אלו שידאגו שתרגישו מיושנים עם בגדים שקניתם בעונה שעברה – גם אם הם תקינים לחלוטין, הם אלו שמכניסים חלקים זולים למכשירי החשמל כך שהם לא יחזיקו הרבה שנים ותחזרו לקנות אותם שוב, הם אלו שיביאו אתכם למצב של קניית מכשיר חדש במקום תיקון מכשיר ישן, הם אלו שיוצאים במבצעים של 2+1 כשאתם צריכים רק פריט אחד, הם אלו שגורמים לכלכלת סין לצמוח בקצב של מספר-דו-ספרתי אחוזים בשנה. הם אנחנו. אנחנו העולם.

אז מה אם יש לנו רכב פרטי משלנו? אז מה אם יש לנו סוללות נטענות בפלאפון/מצלמה דיגיטלית/לפטופ? נו באמת, העיקר שלקחנו שקית אחת פחות מהסופר. אנחנו הרי מצילים את הכדור…

בואו לא נקנה גם את הרעיון הזה, בואו לא נחיה באשליות. לא את הכדור אנחנו צריכים להציל, אלא את פרצופינו המבויישים כאשר נמסור את שרביט השליטה בכדור לדור שיבוא אחרינו.

שלח מאמר זה באימייל שלח מאמר זה באימייל
הדפס מאמר זה הדפס מאמר זה

9 תגובות ל“להציל את הכדור”

  1. מאת Ddorda:

    פוסט חזק מאוד, אני לא בטוח איך לבטא במילים את הכאפה הזאת. הועבר הלאה (ותסלח לי על זה).

  2. מאת משה:

    אני מסכים עם רוב הכתוב פה, אבל יש דבר אחד שכל הירוקים למיניהם שוכחים, כדי שנוכל להתקדם לאן שהוא אנחנו צריכים לעשות את הדברים האלה, אנחנו צריכים סוללות, אנחנו צריכים רכבים וכן הלאה.

    חבל שכל הירוקים האלה לא משקיעים בפיתוח טכנולוגיות ירוקות יעילות במקום להשקיע בקמפיינים האלה, שעת כדור הארץ היא בדיחה עצובה, במיוחד כשרואים כמה דיו ונייר הולכים כדי לפרסם את זה

    כותב הפוסט חוסך יותר זיהום מרוב הירוקים האלה, וחבל

  3. מאת tsabar:

    אכן יש צורך בסוללות נטענות ורכבים, אבל גם אין צורך לקנות חדשים לפני שהישנים התקלקלו.
    דוגמא אחת מיני רבות: להשתמש במחשב עד שהוא מתקלקל. עם יכולות המיחשוב של היום, אין צורך לשדרג כל שנתיים (ובינינו, אף אחד לא משדרג, כולם קונים חדשים).
    דבר אחר הוא – מי שמשתמש בירוק כמנוף כלכלי, אל תצפה שהוא יהיה ירוק אמיתי.
    כמו דת, ירוק צריך להיות מבפנים ולא רק בהצהרות כלפי חוץ.

  4. מאת משה:

    אני מסכים, אלא אם הוא מוכר דברים ירוקים ומנסה להרוויח מהמעבר שלך לטכנולוגיות ירוקות, דבר שאף אחד עדיין לא עשה

  5. מאת Gorgula:

    אחלה של פוסט,
    כל בעלי ההון בעולם שקועים בחישובים של הכסף או בחישובים של העסק הבא עד כדי כך שהוא לא חושב על פתיחת עסק עצום לאגירת אנרגיה, ואני בטוח שאם אדם עשיר יתחיל לייצר לוחות סולאריים במדבר, תהא זו מבחינת בעלי ההון הצהרת מלחמה, שעלולה להסתיים אפילו ברצח(כמו כל דבר בעולמנו).

    פוסט מרשים מאוד, מזכיר מאוד את הסרט בו מרצה אל-גור על ההתחממות הגלובלית(ממליץ בחום על הסרט).

    לדעתי הפיתרון היחידי לטפל בכל העניין הזה, הוא לאחד את כל העולם לאגודה שתפעל ביחד ללא כל שימוש בכסף לנקות את העולם מכל הזיהום ע"י סינון של הימות, מציאת פיתרון לזבל ולפלסטיק, מחיקת מפעלים לייצור חומרים מזיקים(כמו פלסטיק), חזרה לשימוש בסוסים או בכדי לא להיות פרימיטיביים להשתמש באוטובוסים בלבד, ולהפסיק בצורה מוחלטת שימוש בכלי רכב, ועוד הרבה הרבה מאוד…

  6. מאת משה:

    אתה קצת מגזים, כבר ידוע שהבעיה האקולוגית לא גרועה כמו שחשבנו מבחינת היכולת לחיות פה, הבעיה העיקרית היא שאני לא בטוח שאנחנו רוצים לחיות בדרך הזו.

    מה שכן צריך זה להבין שכדאי להתחיל לנקות את העולם הזה, נכון להיום אין לנו מקום אחר ואם אנחנו לא רוצים לחיות בזבל צריך להתחיל לחשוב על פתרונות יצירתיים, כגון רכבים על חשמל (יעילים, לא כאלה שעובדים אבל החשמל נגמר אחרי חצי שעה), מחזור שקיות וייצור שקיות מחומרים מתכלים וכו'.

    הרעיון של לזרוק את הכסף ולהתאגד לא יהיה טוב מסיבה מאוד פשוטה, תחרות היא כוח מקדם מאוד חזק, צריך פשוט ליצור מנגנון שיקדם את מי שחושב ירוק, נניח מי שמשתמש בטכנולוגיה ירוקה ולא מזהם מקבל תמריץ ומי שמזהם מקבל קנס וכן הלאה

  7. מאת Gorgula:

    כנראה לא ראית את הסרט שבו אל-גור מרצה, הוא מראה בנתונים, בעובדות, את רמת העלייה של שגעון מזג האוויר, הוא מראה כמה שאנחנו בעלייה עצומה וכמה שזה מסוכן.
    הסרט הזה שווה צפייה.

    לגבי כל שאר מה שכתבת, אתה לגמרי צודק, אבל צריך לעשות את הדברים בצורה מסודרת, ושלא יהיו התעלמות מקנסים כמו שיש כיום בהרבה מקומות וכל מיני דברים שכאלו.

  8. מאת משה:

    אני לא ראיתי את הסרט שאתה מדבר עליו של אל גור באמת, וזה נשמע מענין באמת.

    אבל ידוע כבר מבחינה מדעית שההתחממות של כדור הארץ לדוגמה נובעת מתהליכים טבעיים ובכלל לא בטוח שאנחנו הגורמים לה (גם אם ברור שאנחנו משפיעים עליה).
    לכן צריך לבדוק את הענין של האקלים שמשתגע לאחרונה, יתכן שאנחנו גרמנו לו אבל לא בטוח שאנחנו הגורמים (שוב, אני בטוח שיש השפעה מזיקה לזיהום שאנחנו עושים, אבל גם בלי הזיהום הזה יתכן שהדברים האלה היו קורים, פשוט בעוצמה נמוכה יותר).

    אגב, אשמח לקבל לינק לסרט של אל גור, יש לאחיך את המייל שלי

  9. מאת tsabar:

    לסרט של אל גור קוראים "האמת המטרידה" (an inconvenient truth).

השארת תגובה